Stinzenflora

Stinzenflora

Wie kent ze niet? Voorjaarsbollen als sneeuwklokje, krokus en narcis. Wist je dat voorjaarsbollen al eeuwen gebruikt worden? Een heleboel bekende voorjaarsbollen behoren tot de stinzenplanten. Stinzenplanten zijn planten die van oorsprong op buitenplaatsen, landgoederen, stinzen, havezaten en staten voorkomen. Rond burchten en landhuizen (vooral in Friesland) werden van heinde en verre de mooiste planten naar Nederland gehaald om kleur te geven in het voorjaar. De planten verwilderden en zijn hier nu ingeburgerd. Vanwege de mooie kleuren en de vroege bloei worden stinsenplanten tot op de dag van vandaag erg gewaardeerd en zijn ze ideale tuinplanten. 

Ik houd van kleur en bloeiende planten het hele jaar door. Met stinzenplanten kun je de zogenaamde bloeiboog flink verlengen en heb je vanaf januari tot en met april de mooiste voorjaarsbloeiers.  

Kenmerkende voorjaarsbloeiers die vaak samen met stinzenplanten gezien worden, worden bijgoed genoemd. Onder andere lievevrouwebedstro is bijgoed (te zien op de foto rechts samen met boshyacinten). 

Stinzenplanten hebben zich al eeuwen bewezen. Het is gaaf om de planten te zien uitbreiden en voor vroege insecten zijn voorjaarsbloeiers een goede nectarbron. Ik werk dan ook graag met deze planten.


Stinzenplanten kopen?

Geïnteresseerd in stinzenplanten, bollen of andere voorjaarsbloeiers? Deze zijn het hele jaar door via mij te bestellen. Vanaf september tot begin december zijn ze leverbaar. Veel bollen zijn tegenwoordig ook biologisch verkrijgbaar! Het aanbod is echter nog schaars, dus wees er op tijd bij.

Stinzenflora bekijken?

Hartstikke leuk om bollen in uw tuin te hebben, maar een bezoekje aan de historische groeiplaatsen is pas echt gaaf! De website Stinzenflora-monitor heeft een kalender met waar en wanneer stinzenplanten in  bloei staan.