Toegelaten tot de opleiding Ecologisch Hovenier

BLOG


Lees over wat mij inspireert, verwondert en bezighoudt!

BLOGPOST - 5 januari 2020


Toegelaten tot de opleiding Ecologisch hovenier


Vorige week ontving ik het langverwachte mailtje dat ik eind februari kan beginnen met de opleiding Ecologisch hovenier. Deze opleiding wordt vanuit TerraNext georganiseerd in samenwerking met Stichting Oase waartoe de vereniging Wilde Weelde behoort. Met Wilde Weelde ben ik al meermaals in aanraking gekomen, zo heb ik bijvoorbeeld een dagje meegeholpen tijdens de onderhoudsdag van Wilde Weelde Wereld (een van de tuinen in De Tuinen van Appeltern). Dit jaar ben ik van plan lid te worden van Wilde Weelde, maar aangezien lidmaatschap niet goedkoop is en andere kosten (zoals deze opleiding) voorgaan, zal dat nog even moeten wachten. 


Enfin, via Wilde Weelde hoorde ik over de opleiding. In de zomer besloot ik dat ik deze opleiding wil gaan volgen. Ik meldde me aan voor de informatiebijeenkomst en zo reed ik op 5 oktober naar Wilhelminaoord in Drenthe. Op de informatiebijeenkomst werd mijn enthousiasme aangewakkerd en werd bevestigd dat deze opleiding een goede stap voor me is. Dit jaar was de opleiding erg in trek. Er waren zoveel aanmeldingen dat men zich afvroeg of er dit jaar niet twee onderwijsgroepen moesten komen in plaats van één. De docenten en TerraNext zouden na deze bijeenkomst in gesprek gaan of dit wenselijk of überhaupt mogeijk was. Na de voorlichting brachten we een bezoek aan het Buitencentrum waar kinderen een midweek in prehistorische huizen kunnen verblijven om meer over de natuur te leren. 

Schedel van een mammoet in het Mammoethuis
op het Buitencentrum.

Prehistorische woning in Wilhelminaoord waar kinderen een midweek in kunnen verblijven.

Aan het eind van de dag werden aanmeldingsformulieren uitgedeeld. Vulde je die in, dan werd je uitgenodigd voor een intakegesprek. Pas na alle intakegesprekken zou men weten of er genoeg deelnemers waren voor twee groepen. 


Mijn intakegesprek vond 23 november plaats in Amersfoort. Een erg fijn gesprek volgde en opnieuw bevestigde dit gesprek dat ik deze opleiding echt moest gaan doen. Helaas konden de docenten geen uitstuitsel geven of er één of twee groepen zouden komen. Ik wachtte in spanning af. 


Een paar dagen geleden kreeg ik eindelijk het mailtje (2020 begon dus meteen goed). Ik zit in de tweede groep, waar de deelnemers uit het midden, zuiden en westen van het land in zitten. Noord-Nederland zit in groep 1. Erg fijn om nu duidelijkheid te hebben, want de opleiding duurt twee jaar. De komende twee jaar zit ik dus gebakken. Nouja, een dag in de week, want de opleiding is parttime. Cursusdagen vinden om de week plaats en bestaan uit een weekend- of een dagexcursie naar verschillende plekken in Nederland. De ene week heb je een cursusdag en de andere week dien je te werken aan je opdracht in een eigen gekozen tuin, heemtuin en natuurgebied.


Eind februari starten we met een cursusweekend waarbij de nadruk vooral ligt op kennismaking. Ik kijk er naar uit!