Hoe gaat het nu

BLOG


Lees over wat mij inspireert, verwondert en bezighoudt!


BLOGPOST - 26 augustus 2019


Hoe gaat het nu?


Het is twee maanden geleden dat ik startte met mijn hoveniersbedrijfje. Tijd om terug te blikken op de afgelopen tijd.

Het eerste waar ik mee begon was het bedenken van een goede naam en logo. Ik wilde niet zomaar een naam als ‘Wijering Hoveniers’ o.i.d. Ik wilde een naam die iets vertelde over mij persoonlijk, waar ik mee verder kon en wat mij kon herinneren aan de stap die ik gemaakt had om te kiezen voor hovenierswerk. Op dat moment was ik me heel erg aan het verdiepen in permacultuur. Een belangrijk thema hierin is de bodem. Een gezonde bodem, betekent gezonde planten en minder werk. Bodem, grond, aarde. Aarde: een van de vier elementen dat vaak wordt gesymboliseerd door een blaadje of grond of rotsen. Precies hetgene waar een hovenier zich mee bezig houdt. Door gebruik te maken van een van de elementen, geef ik tegelijk aan dat er meerdere elementen bestaan. Aarde staat niet op zichzelf, maar is verbonden met Water, Lucht en Vuur. Zo zie ik het leven ook. Alles is verbonden. Als ik aan het werk ben, wil ik dat laten zien en dat in tuinen terug laten komen. Je kunt niet zomaar allerlei mooie elementen uit andere tuinen in jouw tuin zetten. Een tuin moet een geheel zijn en niet bestaan uit losse elementen. Zelfs de tuin zelf staat niet los op zichzelf, die staat in een bepaalde omgeving, op bepaalde grond. Een gezonde tuin is in balans en in harmonie met de omgeving. Dat maakt een tuin mooi.


Wat verder terug moest komen in mijn logo was de weg die ik had afgelegd. De keuze maken iets anders te gaan doen dan waar ik voor hebt gestudeerd, is een stap die moed vereist. Voor mij was de keuze naar hovenier de juiste keuze. Ik ben dichterbij mijzelf komen te staan. Dat voelt goed, ik voel me er sterker door en het geeft me vertrouwen. Dus ik wilde dit gevoel ook laten terugkeren in mijn naam. Het moest een krachtige en energieke naam worden. Ik zat aan ‘sterk’ te denken, het Engelse woord ‘strong’ of ‘power’.  Vertaald in het Nederlands kwam ik uit op ‘kracht’. Tezamen werd aarde en kracht Aardkracht. Helaas kwam ik erachter dat er al een ander bedrijf is dat Aardkracht heet. Geen hoveniersbedrijf weliswaar, maar ter verduidelijking voegde ik 'Tuinen’ toe: Aardkracht Tuinen. De toevoeging geeft meteen aan in welke branche ik me bevind.


Met een bedrijfsnaam kon ik me inschrijven bij de KVK, dat gebeurde op 21 juni. Daarna ontwierp ik mijn logo. Ik doe zoveel mogelijk zelf. Veel geld heb ik niet, dus door alles zelf te doen, bespaar ik een hoop kosten. Met naam en logo werd het tijd voor een website. Ik moest wel gevonden kunnen worden en mensen ergens naar toe kunnen verwijzen. In het bouwen van de website zijn heel wat uren gaan zitten. Toen ik tevreden genoeg was, was het tijd om deze te onthullen. Dat deed ik met een facebookpost. Sinds die post heb ik veel reacties gekregen hoe gaaf het is dat ik van mijn droom werkelijkheid of van mijn passie mijn werk heb gemaakt. Daar ben ik het mee eens. Ik geniet elke dag van het werk dat ik doe. Ik werk in de buitenlucht en in het groen. Ik ben dichter tot mezelf gekomen en ken mezelf beter. Het is een grote stap in het proces om erachter te komen wie ik ben en waar ik precies naar toe wil. Door deze keuze kan ik me nu verder ontwikkelen.


Terug naar waar ik mee bezig ben geweest de afgelopen tijd. Ik heb mijn administratie opgezet, visitekaartjes ontworpen en laten drukken, een bestelauto gekocht (zie foto) en gereedschap en werkkleding aangeschaft. Ondertussen werkte ik in tuinen en nam ik mijn eerste klussen aan als zelfstandige. Dat ik een hoveniersbedrijfje had, bleek als een lopend vuurtje rond te gaan. Het zal echter nog wel even duren voordat vol zit en ik geen klussen meer aanneem, omdat ik te druk ben. Bovendien wil ik eerst nog tijd maken voor andere dingen: een opleiding volgen als ecologisch hovenier, cursussen doen, nieuwe laptop kopen, etc. Grote investeringen die veel geld kosten. ZZP’er zijn is hard werken voor je geld. Veel uren die ik maak zijn onbetaald. Voor de uren die in het opstarten zitten, krijg ik niks. Ook niet voor de administratie of de investeringen in mijn bedrijf, die kosten juist geld. Goed verdienen doe ik dus niet op dit moment. Laat ik eerst maar beginnen de rekeningen en mijn schulden (studieschuld en een lening van mijn ouders voor mijn startkapitaal) terug te betalen.


De komende tijd wil ik me meer gaan verdiepen in het aanleggen van klimaatbestendige en natuurvriendelijke tuinen. Ik noemde al het volgen van een opleiding, dat is waar ik me nu op aan het oriënteren ben. Ik kan nog heel veel leren, maar stiekem weet ik ook al heel veel. Iets wat ik volgens verschillende mensen wat meer mag uitdragen. Dat vind ik best moeilijk en daar zal ik mijn weg in moeten vinden. De toekomst zal het leren en die ga ik met vertrouwen tegemoet. 


Ik ben erg tevreden hoe mijn bedrijfje momenteel loopt en ik ben reuzebenieuwd hoe dat zich verder gaat ontwikkelen.